Durusu is a village settlement located in the northwest of Istanbul, approximately 40-50 km from the city, and takes its name from a lagoon originating low salt lake. Durusu lake, also known as Terkos, is rare as a visual attraction as well as having 22% fresh water reserves of the city.

The density of buildings in this geography where the building parcel is located is rather sparse compared to an urban settlement. Istanbul New Airport, built in a nearby location, plays a leading role in terms of potential changes in the building stock and demographic structure of the region.

The building, which is defined as a vineyard house with a parcel size of 3,000 square meters and where most of the existing land is intended to be reserved for cultivation, is designed as a single housing project where parents can spend the summer with their children and grandchildren together and host their guests. In addition to the living, dining and resting areas expected to be located inside the building, the indoor pool and winter garden areas are the distinguishing elements of the project. In addition to these, the assistant couple dealing with gardening was also asked to have a separate independent unit of their own.

The search for building tectonics, which starts with the interpretation of the roof form, spreads to the entire building. Instead of the requirement of hipped or gable roofs, the masses formed by single-sided sloped roofs are shaped on a single plinth in the basement. The plinth, which includes the technical and resting units of the building, also includes the indoor pool volume. The glass ceiling of the indoor pool volume, designed as a transparent dome in the interior according to the climatization criteria, creates a different spatial experience that integrates with the reflection of the water underneath while walking on it. The transparent winter garden, which connects the two masses on the plinth on the ground floor, opens to the entrance verandas on the road and garden sides of the building. Again on this floor, the open terrace between the living room and the kitchen serves as a sheltered open space facing the east. This space is also critical for the natural air supply of wet volumes.

As you go up to the upper floors, the building mass, which brings the user directly to the view of Durusu Lake, takes its final form with the corner terrace on the roof. The design approach, which aims to diversify the indoor daylight quality with roof skylights, minimizes the openings on the north façade, which is the dominant wind direction. The angulation moves that make up the architectural plastic overlap with the entrance and terrace orientations. With the gallery spaces defined apart from the vertical circulation elements, strengthening the perception of continuity in the interior is prioritized.

Durusu Summer House

Tamirci Architects © 2022 / All Rights Reserved.
powered by 13/21.