Dalyan Iztuzu Beach appears in the Mediterranean as one of the critical examples that underline the interaction of multiple ecosystems and interspecies solidarity in their intersecting cycles. The cultural diversity of this geography, where we can find traces of the ancient city of Kaunos, which provides a habitat for the endangered Caretta Caretta and the Soft-Shelled Nile Tortoise, should not be denied.

The design to be proposed to Iztuzu, which offers a strong story setup in its own flow with the continuous intersection and conflict of human and natural elements, has been taken as the main calming element that the design will present a simple and clear fiction within this diversity. Maximum withdrawal from the coast by leaning on the road border and minimum intervention to the forest area is an inevitable requirement of the unique fauna and flora of Iztuzu, which requires great sensitivity. Another factor that determines the settlement is the tendency to preserve the collective memory built by the existing traces. The input axes that the existing DEKAMER takes from the shore and the vehicle road have formed a reference. Inter-ecosystem tides of amphibious tortoises in the site plan and façade setup; triggered the idea of a framework that invites marine, coastal, forest and lake ecosystems.

In the next step, the project manipulates the boundaries of the frame and dissolves. While the boundaries of the frame are determined by the roof and floor traces, the transparent and permeable setup of the serving units reflects the landscape to the interior. The roof takes its form from angled panels that are placed at an angle of 45° and distribute the northeastern light homogeneously into the building. The ramp embedded in the structure, while bringing the visitors from the coastal ecosystem together with the structure, triggers the metamorphosis of the roof and emphasizes the tension of the transition between ecosystems. The venue, which functions as a museum hospital, first brings the visitor together with a pool courtyard. Although there are creatures that can survive in aquatic and terrestrial ecosystems, the need for their shells to be constantly moist indicates the bond of turtles with water that should never be broken. For this reason, the placement of the pools and the relationship they establish with the closed volumes are considered, and the transition experiences between the spaces are considered together with the floating pools in the semi-open space. The need for pools with different depths during the treatment process was resolved by feeding the elevation difference between the topography and the building. Functional units are classified under the influence of the diversity in the user profile and permanent/temporary use parameters and are grouped under three main units: museum, office and clinic. These units are placed in a way that surrounds the pool courtyard without breaking their horizontal interaction. Polycarbonate surfaces placed within the glass wall that will provide permeability in all three units draw the boundaries of the interior.

İztuzu Beach Sea Turtle Care Station

Tamirci Architects © 2022 / All Rights Reserved.
powered by 13/21.