The layout and geometry of the circular ramp, which is one of the main decisions that determine the design, is similar to the alienation experience of the Turks in Korea. It offers a stark contrast to the characteristic terrain boundaries and almost homogeneous ground level context. This contrast is focused on isolating the content of program and structure within itself from familiar reality. For the Turks who participated in the Korean War, the more foreign the war, language and nature they encounter there, the more foreign the designed interior space is concerned about being foreign to the land. While the relationship with the ground level becomes indirect, maintaining the continuity of the relationship with the sky is the distinguishing feature that determines the memorial site.

The fact that the railing accompanying the ramp is perceived as a landscape element from the ground level, as well as the fact that it brings to mind the warship that took the Turkish troops to Korea with its cross section, focuses the visitor, who is now a "passenger", on this new plane. The museum entrance and ceremony area, which welcomes the visitor at the bottom of the ramp, turns into a defined interior space on the lower floor. The exhibition area, which runs clockwise from the entrance hall and parallels the ramp in circulation, surrounds the water wall created by preserving the existing trees. The monumental water wall, which is perceived as a curvilinear threshold in the memorial area and contains two of the trees protected within the area, is designed to wander around the visitor to be alone with the memory of the soldiers who went to the Korean War. The water, which is slowly poured into the reservoir hidden under the ground, over 714 steel wires stretched from top to bottom around this monumental wall, keeps the memory of the losses suffered by the Turkish troops in the Korean War. In ceremonial order, visitors head towards this monument and the speaking platform in front of them.

The ramp, which surrounds the permanent exhibition area throughout the circulation and differs in distance from the ground floor, organizes the visual relationship of the visitor wandering the exhibition with the ceremonial area. Natural light beams filtering through the openings designed here and illuminating the curvilinear walls offer a minimally variable quality of northern light to the permanent exhibition space.

The 7.5-meter-wide slit opened between the temporary exhibition area and the library in the north is a circulation alternative that organizes the access of visitors who want to reach the ceremony area from the parking lot. This alternative also acts as a channel that directs visitors coming from the ramp direction to the north, namely Kaynarca Creek and its local natural flora. The library, administrative volumes, and hall of fame embedded in the rift are complementary elements of the building program. The scenario, which embodies peace and serenity, highlights the contrast created by its alien stance to the land.

Korean War Memorial Area And Visitor Center

Tamirci Architects © 2022 / All Rights Reserved.
powered by 13/21.