The layered structure of the city, formed over the centuries, has been influential in the main lands of the design. The different layers and elevations that draw the citizens in form the skeleton of the cultural center. These layers become permeable and transparent from time to time and communicate between public and private. An important instrument of stratification is the amphitheater and the agora. The semi-open area created at 0.00 elevation functioned like the agora in the Greek city. It is envisaged that this area will be used not only as a walking and meeting area, but also as a place where young people socialize, engage in philosophy and politics, and watch shows and exhibitions.

The design of Selçuk Youth and Culture Center consists of 4 layers: the lower ground layer and the green texture; the upper floor layer and the amphitheater, the grid surrounding the façade and the eaves that define the structure. The hierarchical order between these layers and spaces becomes meaningful with a grid system. Considering the density of users, the main skeleton of the building has been fragmented, and the lower ground layer consists of areas with intense pedestrian circulation (show hall, movie theater, restaurant); the upper ground layer is associated with the workshops and the units feeding it. The amphitheater created at 0.00 (sub-floor) elevation is both a circulation tool and an element of an open-air cinema. At +5.00 level (upper floor), the main circulation axis connecting the event courtyard with the workshops and the performance hall terrace is reached from the amphitheater. The laminated wooden fringe that surrounds all these layers, created at +12.00 elevation, has a hollow structure in places, taking into account the existing wood texture. The amphitheater, which is associated with the density ratio of the structural units and also designed as an open-air cinema, and the streets that maximize access to the building, are gathered under a fringe that becomes symbolic as the cultural pattern of the city.

One of the main decisions of the design is to keep indoor areas to a minimum and to maximize the use of open and semi-open areas by taking advantage of climate and regional conditions. In this context, the open-air cinema envisaged in the program was not associated with a wall surface, and a motion curtain system was set up and a proposal for use outside the cinema was suggested.

Selçuk Youth And Culture Center

Tamirci Architects © 2022 / All Rights Reserved.
powered by 13/21.