Design decisions of the project; It can be compiled under three main headings as the relationship established with the slope, the way of accepting the traditional, and the environmental order isolated from the tools. When we want to examine in order, the 20% slope of the topography creates the impression of a challenging track at first, but the above-ground 3, 4-floor option of the residential blocks, parallel to the gradation of the natural form of the land, and the attitude that avoids addressing the hierarchy contributes to the balance of publicity and privacy. This conventionalist approach, established with a slope; triggers a serious potential in the interface between housing/social reinforcement, house/courtyard, social reinforcement/courtyard. The courtyard system, which stands out as the reflection of traditional architecture in the project, maintains the attitude of the housing units in relation to the topography. Thus, the attitude that does not compete with the natural texture is maintained in open areas. The courtyard system expresses itself in two different scales. The first of these is that the housing parcels take the socio-cultural reinforcements into their focus by keeping the walls of the housing parcels on a macro scale. Consisting of a school, library and mosque, this central courtyard marks a focal point that cares about the continuity of neighborhood culture and collective life. When viewed from a micro scale, the courtyard system has been the main element that defines each residential parcel. Similarly, residential blocks leaning on the parcel boundaries define green courtyards that support neighborhood dialogues in micro-focuses. The claim of the courtyards to keep the neighborhood culture alive is supported by the function of units that support sports activities, seating units, children's playgrounds, beyond being green spaces. When the third of the main design decisions is examined, it is noteworthy that the need for parking is met by hiding inside the terraced courtyards, a decision that emerged from the synthesis of the first two. The approach that increases pedestrian comfort and increases the use of open space in courtyards; In addition to its functionality, it turns into a design element that establishes the aesthetics of the space. Thus, courtyards that are protected from the appearance of vehicle piles provide more opportunities for interaction.

The plain architectural language of residential buildings once again refers to the rich landscape. The color difference emphasizing the circulation bucket and the recessed balconies on the façade highlights the changing architectural characters of these elements. However, the clues of the organization charts of the houses show themselves on the front. The landscape setup that spreads to the roof establishes a similar gradation at the roof ends. The silhouette of the roof gardens based on common use exhibits a parallel stance to the topography. The courtyard setup, which finds its place in different levels of the topography, in different sizes and in different degrees of publicity, knits the project from head to toe.

TOKİ / Kayabaşı Residences

Tamirci Architects © 2022 / All Rights Reserved.
powered by 13/21.